TEATROIMMAGINE

Klik hier

voor een CV

van TeatroImmagine

in het Engels.

Klik HIER voor de trailer van

IL BARBIERE DI SIVIGLIA

Klik HIER voor

IL ROMANZO DELLA ROSA

Klik HIER voor

IL MERCANTE DI VENEZIA

Een kwarteeuw geleden gingen jonge acteurs uit de omgeving van Venetië hun eigen volkse theater met andere ogen bekijken; ze wilden aan de slag met de zò Italiaanse commedia dell’arte, ze wilden spelen met maskers, ze wilden werken met pantomime en acrobatie en het ambacht van de improvisatie beoefenen.

 

Hun eerste productie Il Bugiardo (naar Carlo Goldoni) oogstte meteen veel bijval. Enkele jaren daarna beslisten ze de commedia dell’arte te enten op het klassieke repertoire. Zo schiepen ze in 1991 hun hilarische versie van De Hond van de Baskerville (naar Arthur Conan Doyle). Later werden ook Hamlet (naar Shakespeare), De Liefde van de drie Sinaasappelen (naar Carlo Gozzi) en Schatteneiland (naar Louis Stevenson) aangepakt.

 

Nadat ze heel (Noord-)Italië hadden bespeeld en van de ene bekroning naar de andere lauwerkrans waren gereisd, lokte ook het buitenland. En daar speelden ze -ondanks hun vasthouden aan het Italiaans- geregeld de pannen van het dak. Het regende onderscheidingen op theaterfestivals in Kairo, Hamburg, Istanbul en Nice, in Hvar, Thessaloniki en Stockholm, in Nicosia, La Valletta en Brussel. ’Met hun levendigheid, mimiek en gebarentaal hebben ze virtuoos alle taalbarrières gesloopt,’ schreef een Nederlandse krant na een reeks optredens in Amsterdam. ‘Hun theatertaal is gewoon universeel! Elke bezoeker -of hij Italiaans kent of niet- geniet tot in de fijnste vezels van dit spektakel.’

 

Een kantelmoment kwam er nadat ze in november 2002 Shakespeare’s De Koopman van Venetië in commedia dell’arte-saus hadden geserveerd in Belsele (Sint-Niklaas). Door het triomfantelijke onthaal van die voorstelling kregen ze de smaak te pakken om vaker de 1300 km lange verplaatsing naar België te maken. En zo tilden ze o.a. De Tovenaar van Oz (naar Frank Baum), De Verloofden (naar Manzoni) en De Barbier van Sevilla (naar Beaumarchais) over de Alpen. Meer dan eens werden hun voorstellingen gekoppeld aan geanimeerde jeugdateliers of workshops rond improviseren en maskers.

 

TeatroImmagine’s jongste exploot heet Robin Hood, een Venetiaanse legende. Hun (Belgische) regisseur vertelt: ‘We kijken door de ogen van de commedia dell’arte, door die magische filter die èlk verhaal transformeert door het in te kleuren met ironie, levensvreugde en muzikaliteit!’

 

 

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS

COPYRIGHT Herman COLE 2015 © voor TEATROIMMAGINE | ALL RIGHTS RESERVED